Vône bylín a korenín
je jednoročná liečivá rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Má špecifickú intenzívnu vôňu. používa ako korenina pridávaná do jedál, ďalej sa využíva i v lekárnictve a voňavkárstve Listy sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa, či omáčok. Zaujímavým faktom je, že i i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti
Bazalka
Mäta pieporná
Ligurček
je rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Rastlina je jednoročná, niekedy aj dvojročná bylina s priamou, rozkonárenou stonkou a protistojnými, oválnymi listami. Používa sa ako korenina na dochutenie polievok, omáčok a mäsitých jedál. Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Pôsobí proti nadúvaniu.
Bazalka
Tymián
Majorán
Syzygium aromaticum alebo Eugenia caryophyllata) je strom z čeľade myrtovité Strom pochádza z Molúk. Je to vždyzelená rastlina, ktorá môže dosiahnuť až výšku 20 metrov. Medzičasom sa pestuje takmer po celom svete
Ďumbier
Zázvor
Klinčekovec voňavý
Používa sa ako korenina v ázijskej a stredomorskej kuchyni už viac ako 3000 rokov na dochucovanie jedál, na prípravu čajov a piva. Do Európy sa dostal v období antiky. Liečivo pôsobí na celý organizmus. Podporuje trávenie a zvyšuje produkciu slín a žalúdočnej šťavy, stimuluje srdcovú činnosť a mierne znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu
Ďumbier
Rasca
Anýz
vedecký názov Crocus sativus) je rastlina z čelade kosatcovité (Iridaceae). Z jej na jeseň kvitnúcich fialových kvetov získavaných blizien, sa získava rovnomenná korenina patrí medzi najdrahšie koreniny sveta
Zázvor
Šafrán
Tymián
je označenie pre zmes sušených bylín, ktoré sa používajú ako korenie. Názov je odvodený z oblasti v južnom Francúzsku, kde sa tieto byliny často vyskytujú. zmes obvykle obsahuje rozmarín, bazalku a tymián, niekedy tiež majoránku, oregano či saturejku
Cayenske korenie
Provensálska zmes
Zmes siedmych korení
Čaj z listov sa pije pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke) Sušené i čerstvé listy sa používajú ako korenina pri príprave mäsových pokrmov (napr. na pečené bravčové mäso). Dodáva jedlu intenzívnu horkastú chuť, preto sa odporúča používať s mierou (najmä čerstvú).
Materina dúška
Šalvia
Palina
Sušené semená Carum carvi Jedna z najstarších korenín používaných v Európe. Jej použitie je doložené už v staroveku. Používa sa na korenenie chleba, zemiakov, mäsa, omáčok, šalátov a veľa ďalších
Rasca
Anýz
Zázvor
Bobule modročiernej farby sú oinovatené a dozrievajú v treťom roku. Drevina so širokým ekologickým rozpätím, hojne sa vyskytuje na slnečných suchých stráňach i v subalpínskom stupni. Plody sa používaju ako korenina do jedla, prísada na výrobu liehoviny
čučoriedka
čierna ríbezla
borievka
je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov. Pôvodne to je tamilské označenie pokrmu, ktoré pripomína ragú, teda kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke: v tomto význame je pojem dnes rozšírený v celejIndii. Počas koloniálnej nadvlády však Briti začali tento pojem používať pre korenie, ktoré sa na prípravu tohto pokrmu používa.
Kurkuma
Kari
Garam masala
Autor testu je: janka1967
Dátum vytvorenia: 31.8.2011
Test bol vyhodnotený: 328 krát
Za všetky texty a obrázky použité v kvízoch zodpovedajú ich autori. Ich obsah sa nemusí zhodovať s názormi a postojmi KvízMajstra. V prípade, že máte znalosť, že niektorý text, fotka alebo obrázok porušuje tieto podmienky, prosím dajte nám o tom
vedieť a tento obsah bude zo servera odstránený.